19 Mayıs 2013 Pazar

Vicdan, ilahi bir takiptir...




Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba...

Geçen hafta iş için Kızılcahamam'a gittim. Görsel medyada çokça yer verilen Şehitler Anıt Ağacını görme fırsatım oldu.


Bu ağaç hakkında internette arama yaptığınızda karşınıza çıkan bilgiler aşağı yukarı şöyle; Heykeltıraş Derviş Özer, 1980'den beri şehit olan Mehmetçiklerin künyelerini Kızılcahamam ilçe merkezindeki Şehit Fatih Duru Parkı’na dikilen kurumuş bir sedir ağacı üzerine çakarak bu anıtı oluşturmuş. Üzerindeki künye sayısı 6380 civarında. 

Askerlik yapanlar ve savaş filmleri izleyenler bilirler. Bilmeyenler için kısa bir bilgi, künye askerlerin kimlik, kan grubu ve birliği vb. bilgilerin yazılı olduğu, üzerinde iki adet çentiği bulunan dikdörtgen şekline metal plakalardır. O çentikler, ölen askerin ön dişleri arasına  künyenin sıkıştırılması için kullanılır. Böylelikle cesedin tanınması sağlanır. 


O gün hava soğuk, rüzgarlı ve yağmur çisentili idi. Ağaçta yer alan ve uzun zincirlerin ucunda rüzgarın şiddetiyle sallanan yaklaşık yedi bin adet künye bizlere adeta "barııııışşşşş" diye haykırıyor gibi geldi bana. 

Fotograf çekerken oldukça zorlandım. Nedeni sadece hava şartları değil, karşımdaki görüntünün yarattığı atmosferdi. 
O günlerde memleketin bir köşesinde meydana gelen ve halen sayılar konusunda neredeyse loto oynanacak hale gelen bir patlamanın dumanları tütüyordu yüreklerde. Resmi rakamlara göre -/+ 50, gayriresmi rakamlar göre de 177+ şeklinde ve "adet" cinsinden ifadelerle insan yaşamı ne de kolay harcanıyordu kahraman medyamızda...
Bu coğrafyada kimsenin, hiç kimseye herhangi bir sebeple yukarıdan bakarak, tahakküm kurmaya, yok saymaya ya da aşağılamaya ve bir şekilde yok etmeye hakkı olmadığının anıtı işte bu ağaç. Bir açıdan bir ana kucağını açmış da bizleri sarmalıyormuş gibi göründü bana...



Anadolu uygarlığı bir yaratmalar birikimi, bir emekler toplamıdır. Bu birikimin, bu toplamın içinde Anadolu insanının bütün özellikleri, nitelikleri, tarihi saklıdır. Anadolu insanı ile Anadolu tarihi bir bütündür, biri olmadan öteki olamaz, biri anlaşılmadan öteki anlaşılamaz, açıklanamaz. Bu bütünlük, en uzak geçmişten günümüze değin sürüp gelmiştir, sürüp gitmektedir de. 

Bu bütünün oluşmasında Anadolu'ya gelip yerleşen, Anadolu'dan yolcu olarak geçen, bir süre konaklayan, başka ülkelere göçen komşu ulusların katkıları vardır. 
Anadolu başkalarından aldıklarına kendi yarattıklarını da katarak, kendi anlayışına göre karıp yoğurarak yeni bir biçim vermiş, yeni bir nitelik, nicelik kazandırmıştır.



















Dilerim, bir gün bu topraklarda kurumuş bir ağaca çivilenmiş metal plakaların dahi yeşereceği ve bir daha hiç dalından koparılmayacağı ağaçlarla yeşerecek gür ormanlarda, büyük ustanın dediği gibi "tek ve hür", ama bir o kadar da "kardeş"çe yaşanacaktır.

TANRI'NIN GÖZYAŞLARI (Söz-Müzik: Sezen Aksu)






Bu korkunç kuraklık
Boynu bükük buğday başakları
Bu çorak toprak, bu susuzluk
Tanrı’nın kuruyan gözyaşları


Bebeler ergen doğuyor
Ninniler kahramanlık masalları
Yaşayanlar bu kanlı haritada
Taşırken iki büklüm onca yası


Bir büyük gözaltı hayatımız
Ölü çocuklar coğrafyasında
Kayıplar destanı hikayemiz
Melekler anaların dilsiz yaşında


Bu bir bataklık
Yutuyor körpe tomurcukları
Dört kitap yazıyor
Eşittir Tanrı’nın çocukları


Her insan meyillidir ihanete, cinayete
Her insan merhametli ve zalimdir
Bir yandan gücün suç ortaklığında
Bir yandan sızlar vicdan, ilahi bir takiptir

3 yorum:

  1. "Dört kitap yazıyor
    Eşittir Tanrı’nın çocukları"

    Bazılarına 10.000 euro ödeyen tanrı kim?
    O ağaçtakiler hangi tanrının çocukları?

    Servet

    YanıtlaSil
  2. Ankara yaşayıpta bu anıta rastlamamak benim üzücü cünkü ayda en bir kere giderim kızılcahamama ama bu anıtı ve hikayesini bilmiyordum.
    biz fotografcılar baskaları için cekeriz fotograflarımızı ki bir konuya deginelim anlatılacak birseyı anlatabilelim fakat burda anlatmaktan cok belkide durup düşünmemizi istemiş sanatcılar

    gidenlerden kalanlara ortaklık saglayan bir portfolyo calışman için tesekkür ederim abi
    bazen objektiflerimizi ve düşüncelerimizi dogru konulara cevirmek gerekir şimdilik düşüncemle konuyu irdeledim sayende abi ama bir arada (hafta sonu planlarını tuturursak) objektifimlede irdemelemek isterim.
    gönlünün ve yüzünün aydınlıgı karelerine yansısı abicimmmmm

    YanıtlaSil
  3. Bir hafta sonu programlayalım hem Kızılcahamam, Soğuksu ve senin dediğin köyde çekim yapalım. Böylece blog da zenginleşir :)
    Selamlar...

    YanıtlaSil